Callichthyidae

Callichthyidae is een familie van relatief kleine zwaar gepantserde meervallen die vrij algemeen gevonden worden in de zoete wateren van Zuid-Amerika en Trinidad. Al deze vissen hebben twee rijen van overlappende beenplaten op de flanken. De vetvin heeft een zeer beweeglijke stekel. Een of twee paren baarddraden op de bovenkaak, maar geen op de onderkaak.

Er zijn zes geslachten in deze familie: Aspidoras, Brochis, Corydoras, Callichthys, Dianema en Hoplosternum; hiervan is het geslacht Corydoras het meest populair bij aquarianen. Het is tevens het grootste geslacht met meer dan 100 beschreven soorten. De geslachten Callichthys en Brochis kennen maar een soort en Dianema en Hoplosternum twee. Er worden vaak twee onderfamilies onderscheiden: Callichtinae (Callichthys, Dianema en Hoplosternum) en Corydoradinae (Aspidoras, Brochis en Corydoras).


Het geslacht Callichthys


De enige soort Callichthys callichthys (platkop kwi-kwi). Het is een schuimnest bouwer.

Het lichaam is langwerpig en lateraal enigszins afgeplat. Een brede kop met twee paar baarddraden. De flanken zijn bedekt met twee rijen overlappende beenplaten. De eerste stralen van de rug (D1), borst (P) en de vetvin (D2) hebben sterke stekels. De basiskleur is bruin-grijs. De vinnen zijn grijs-bruin met lichte of rode randen.

Algemene verzorging:

De platkop kwi-kwi wordt maximaal 18 cm en moet in redelijk grote aquaria gehouden worden. De bodem moet uit donker en fijn zand bestaan. Omdat ze de bodem omwoelen op zoek naar voedsel is goede filtering belangrijk. De vissen hebben een de beschikking over darmademhaling. De samenstelling van het water is niet kritisch. De temperatuur moet tussen de 24 en 26 C zijn, een temperatuur van 18 C wordt korte tijd verdragen. Ze zijn praktisch omnivoor.

Voortplanting:

Het mannetje bouwt een schuimnest tussen planten aan het wateroppervlak. Wanneer het vrouwtje de eitjes heeft afgezet bewaakt het mannetje het nest enkele dagen tot de eieren uitkomen. Hierna moeten de larven door de kweker verzorgd worden. Alleen zeer fijn gewreven droogvoer kan in het begin gegeven worden. De beste kweektemperatuur is 20 C, variërende temperaturen kunnen het vrouwtje aanzetten tot paaien. Het mannetje kan tijdens het voortplantingsritueel knorrende geluiden voortbrengen.


Het geslacht Hoplosternum


Omvat de twee soorten: Hoplosternum littorale (cascadura of soké kwi-kwi) en Hoplosternum thoracatum (catharina kwi-kwi). Vroeger was er ook nog sprake van Hoplosternum magdalenae uit de regio van de Magdalena rivier in Colombia, maar dit betreft waarschijnlijk een variëteit van de twee boven genoemde soorten.


Hoplosternum littorale (cascadura of soké kwi-kwi)

Het lichaam is langwerpig en lateraal enigszins afgeplat. Een brede kop met twee paar vrij lange baarddraden. De flanken zijn bedekt met twee rijen overlappende beenplaten. De lijn van de rug buigt omhoog van de mond tot de rugvin. De eerste stralen van de rug (D1), borst (P) en de vetvin (D2) hebben sterke scherpe stekels. De basiskleur is groen-zwart , deze kleur kan afhankelijk van de verzorgingswijze belangrijk variëren. De vrouwtjes hebben minder sterke stekels en de borststreek is niet volledig bedekt met beenplaten.

Algemene verzorging:

Vergelijkbaar met Callichthys callichthys , de temperatuur moet rond de 24 C liggen.

Voortplanting:

Een groot aquarium met ondiep water en planten met grote (drijf)bladeren is noodzakelijk. Na een gecompliceerd paringsritueel, worden de eieren aan de onderkant van een groot blad afgezet, waar het mannetje een schuimnest heeft gemaakt. De larven komen na enkele dagen uit bij 28 C. De jongen kunnen makkelijk worden grootgebracht met fijngewreven droogvoer.


Hoplosternum thoracatum (catharina kwi-kwi)

De lichaamsvorm is vergelijkbaar met H. littorale. De baarddraden zijn echter iets korter. De basiskleur is bruin tot grijs-bruin, met donkere vlekken. Vrouwtjes hebben een niet volledig met beenplaten bedekte borststreek.

Algemene verzorging:

Vergelijkbaar met H. littorale

Voortplanting:

Vergelijkbaar met H. littoraleReferentie:

The complete aquarium encyclopedia of tropical freshwater fish. Ed. Dr. J.D. van Ramshorst. (1991). Photos by: A. van den Nieuwenhuizen.

Interspecific competition, predation, and the coexistence of three closely related neotropical armoured catfishes (Silurifomes-Callichthyidae). Jan H.A. Mol (1995) Proefschrift LUW.

Overige literatuur  Last update: 03-12-1997